18 lokakuuta 2015

Virkattua Fluturia

En aio käyttää j-sanaa vielä lokakuussa, mutta sanonpa vain, että joskus saattaa olla tarve nopeasti valmistuville käsitöille, jotka sopivat hyvin lahjoiksi.

Virkkasin kaikennäköistä pientä Ecobutterflyn Fluturi-hamppulangasta. Fluturi on Romaniassa valmistettua, värjäämätöntä luomuhamppulankaa, joka hiukan paksun kalastajanlangan oloista, mutta paljon ystävällisempää ympäristölle. Hamppu kasvaa vaatimattomammissa oloissa kuin esimerkiksi puuvilla eikä sen kasvatus vaadi torjunta-aineita.

Hamppu kestää hyvin kosteutta ja kulutusta. Lanka ei veny ja neule pitää hyvin muotonsa. Hamppulanka on melko karheaa ja kovaa, mutta pehmenee jonkin verran konepesujen myötä. Tiskirättikäyttöön se sopii muutaman konepesun jälkeen, jolloin se on pehmennyt riittävästi pyyhkiäkseen pöydän kuivaksi.


Ominaisuuksiensa ansioista hamppulanka sopii hyvin kylpyhuoneeseen. Kaikki alla olevat on virkattu koukulla 3.Tiskirätti / pesulappu

Aloitus: virkkaa 37 ketjusilmukkaa, käännä.
1. rivi: Virkkaa neljänteen silmukkaan puolipylväs, ketjusilmukka, puolipylväs. *jätä 1 ketjusilmukka väliin, virkkaa pp, kjs, pp seuraavaan ketjusilmukkaan*. Toista** kunnes jäljellä on kaksi kjs. Jätä yksi kjs väliin, virkkaa puolipylväs viimeiseen silmukkaan. Käännä.
2. rivi: Virkkaa kaksi ketjusilmukkaa. Virkkaa kolmanteen silmukkaan pp, kjs, pp. *Jätä 1 kjs väliin, virkkaa pp, kjs, pp seuraavaan silmukkaan* Toista ** kunnes jäljellä on kaksi silmukkaa. Jätä yksi silmukka väliin, virkkaa viimeiseen silmukkaan puolipylväs.

Toista riviä 2 kunnes työ on halutun kokoinen.
17 x 17 cm:n kokoiseen rättiin kului noin 20 grammaa lankaa. 

Tawashi-pesusieni on tehty Punomossa olevalla ohjeella, mutta 21:n silmukan sijaan silmukoita oli 25. Halkaisija on 10 cm ja siihen kului 10 grammaa Fluturia. Vanulappupussi 

Pohja: 
Aloitus: Virkkaa 6 kjs, sulje piilosilmukalla. Jatka pohjan virkkausta spiraalina. 
1. kerros: virkkaa aloitusrenkaaseen 12 ks. 
2. kerros: *virkkaa 2 ks samaan silmukkaan, 1 ks seuraavaan*. Toista ** kierroksen loppuun =18 s. 
3. kerros: *virkkaa 2 ks samaan silmukkaan, 1 ks kahteen seuraavaan*. Toista krs:n loppuun =24 s. 
4. kerros: Virkkaa 2 ks samaan silmukkaan, 1 ks kolmeen seuraavaan. Toista krs:n loppuun =30 ks. 
5. kerros: Virkkaa 2 ks samaan silmukkaan,  1 ks neljään seuraavaan. Toista krs:n loppuun =36 s. 
6. kerros: Virkkaa 2 ks samaan silmukkaan, 1 ks viiteen seuraavaan. Toista krs:n loppuun =42 s. 
Taitos: Virkkaa 14 kjs. Hyppää 14 ks:n yli, ja virkkaa loppuihin 28 silmukkaan ks silmukan takareunaan. 
Verkko: 
1. kerros: Virkkaa 3 kjs ja 1 p edellisen kerroksen kolmanteen silmukkaan.  Virkkaa *1 kjs, jätä 1 s väliin, 1 p*. Toista kerroksen loppuun ja sulje kerros ps:llä.
2. kerros: Virkkaa 3 kjs, *1 p edellisen kerroksen pylvään kohdalle, 1 kjs*. Toista kerroksen loppuun. 

Toista 2. kerrosta kunnes pussi on halutun korkuinen. Virkkaa vielä 1 kerros kiinteitä silmukoita ja lopuksi kerros piilosilmukoita. Tee ripustuslenkki 20 kjs:llä ja kiinnitä se ps:llä.  

Pussin halkaisija on 7 cm ja korkeus 19 cm. Työhön kului 15 grammaa lankaa, eli näihin kolmeen kului yhteensä noin yksi kerä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti